Kiek save pamenu - visada žavėjausi kalnais ir mėgau laiką leisti gamtoje. Per keletą pastarųjų metų ryžausi kelioms...
Latest posts
-
Kelionė GR20 | Grande Randonnée ilguoju pėsčiųjų taku Europoje (I dalis)
-
Kelionė GR20 | Grande Randonnée ilguoju pėsčiųjų taku Europoje (II dalis)2024-06-04
Taigi, tęsiu nuotykių kupiną pasakojimą apie kelionę sunkiausiu žygeiviu keliu Europoje - GR20, kuris kalnų grandine...
-
Kelionė GR20 | Grande Randonnée ilguoju pėsčiųjų taku Europoje (III dalis)2024-06-04
Paskutinėje pasakojimo dalyje pasidalinsiu su Jumis patarimais ir įžvalgomis apie būtiniausius daiktus ir...
-
Kelionės derinant ėjimą pėsčiomis su skrydžiais parasparniu (I dalis)2024-06-04
Šiandien pasakojame apie keliavimo būdą derinant ėjimą pėsčiomis su skrydžiais parasparniu. Įspūdžiais iš šių...
-
Kelionės derinant ėjimą pėsčiomis su skrydžiais parasparniu (II dalis)2024-06-04
Šiandienos įraše pasidalinsime parasparnių piloto - Egidijaus Šato nuotykiais Brazilijoje bei Majamyje, trumpai...
-
Keliautojo Ganto Vaičiulėno pasakojimai ir patarimai apie Naujają Zelandiją2024-06-04
Šios dienos įraše savo nuotykiais ir nuostabiomis nuotraukomis iš Naujosios Zelandijos dalinasi keliautojas ir...
-
Kai tavo ofisas yra visas pasaulis – kalbiname keliautoją Justiną Kulbį2024-06-04
Vasara jau įpusėjo ir daugelis tikriausiai jau susiplanavote atostogų kryptį. O galbūt iki atostogų dar toli kaip iki...
-
Kelionės su vaikais: iššūkis ir smagus nuotykis visai šeimai2024-06-04
Kalbiname kelionių entuziastą ir tėtį Petrą Lenkutį, kuris pasidalino ne tik savo įgūdžiais, bet ir patirtimi...
-
Gaminame gamtoje: kepsniai ir poliarinė duonelė lauko sąlygomis2024-06-04
Šiandien pakalbėkime apie maisto ruošimą gamtoje. Pandemijai tebeplintant ir vis griežtėjant karantino sąlygoms, kone...
-
Kaip nebūti teroristu gamtoje2024-06-04
Šiam įrašui pasirinkome nors ir vasarišką, tačiau gana jautrią temą. Džiaugdamiesi išvykomis į gamtą, ręsdami...
Blog categories
Search in blog
Archived posts
Neskanaus šašlyko nebūna, būna tik neteisngi pasirinkimai: virtuvės šefo patarimai, gaminatiems gamtoje
Sveiki! Šį kartą grįžtame prie turbūt pačios maloniausios maisto - temos. Vasara įsibėgėjo visu smarkumu, sodybos, paežerės ir stovyklavietės vėl pilnos žmonių, klegesio, judesio ir, žinoma, ant ugnies ruošiamo maisto kvapų. Šiai vasariškai temai pokalbio pasikvietėme žodžio kišenėje neieškantį suši restorano „Kokumi Sushi“ įkūrėją Dmitrij Urbanovič, su kuriuo kalbėsimės apie vasarą, žvejybą, uodus, nuosavą verslą ir pomėgį gaminti gamtoje. Pabaigoje pasidalinsime Dmitrij šašlyko receptu!
Virtuvės šefas ir verslininkas - ko tikėtis atidarius restoraną?
Dmitrij sako, kad virėjauja ne taip jau ir ilgai, nuo 2013 metų, tačiau per šį trumpą laiką spėjo atidaryti savo restoraną. Kaip ir dauguma virėjų, vaikinas gaminti mėgo jau nuo vaikystės, padėdavo mamai virtuvėje. Prieš pradėdamas dirbti restoranuose, išbandė nemažai kitų įvairių darbų, tačiau niekas “neprilipo”. Virėjo karjerą pradėjęs nuo japonų virtuvės, prie jos ir sugrįžo, tik jau ne kaip paprastas darbuotojas, o nuosavo restorano vadovas. Dmitrij juokiasi, kad jo restoraninis gyvenimas prasidėjo pradėjus dirbti viename iš sostinės steakhouse restoranų ir nuo to laiko jis nebeturi asmeninio gyvenimo. Paklaustas, ar sunku pradėti nuosavą verslą, pašnekovas pabrėžia, kad restoranas duris atvėrė dar karantino metu, o ir sunkiau ne verslą pradėti, bet jį išlaikyti. “Dviratis jau išrastas, tau tereikia jį minti. Atsidariau per karantiną. Žinoma, kad buvo, ir kiekvieną dieną yra baisu, bet tu tuo gyveni, galvoji kaip geriau viską padaryti, išlaikyti kokybę. Nukopijuoti idėją yra labai paprasta, bet padaryti geriausiai kaip gali, yra iššūkis.” Laisvalaikio beveik neturintis Dmitrij sako neseniai supratęs, kad taip dirbdamas ir nesiilsėdamas ilgai netemps, todėl poilsiui pasirinko dvi dienas. “Sekmadienį ir pirmadienį pasidariau laisvadienius, nes sekmadienis – šeimos diena, o pirmadienių niekas nemėgsta, todėl jie puikiai tinkami poilsiui”, - šypsosi pašnekovas.
![Neskanaus šašlyko nebūna, būna tik neteisngi pasirinkimai: virtuvės šefo patarimai, gaminantiems gamtoje](https://ps.stiprussprendimai.lt/img/cms/image0_2.jpeg)
Darbas ir laisvalaikis
Animaciniuose filmuose virėjai vaizduojami apvalainų formų, todėl virtuvės šefo klausiame, kaip dirbant su maistu išlaikyti formas. “Yra du virėjų tipai: vieni linkę priaugti svorio, kiti ne, bet valgo be išimties visi. Dirbant virtuvėje labai sunku išlaikyti subalansuotą mitybą, ypač jeigu sportuoji, nes negali valgyti tam tikru laiku, be to, tenka viską ragauti. Kitas vertus, šiame darbe lydi nuolatinis stresas, įtampa, daug judėjimo ir tai kažkiek subalansuoja svorį. Aš svorio numečiau sportuodamas, derindamas mitybą ir, žinoma, daug dirbdamas.” Dmitrij apgailsetauja, kad dėl didelio užimtumo nebelieka laiko lauko sportui, bet sako mėgstantis išvykas į kaimą. “Esu susiplanavęs trumpas atostogas kaime, pasiimsiu meškerę. Be to, mėgstu gaminti gamtoje, be elektros, o paprastai, ant laužo.” Dmitrij sako, kad virėjas privalo būti universalus, mokėti dirbti tiek su griliumi, tiek su skirtingais maisto produktais: mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis. Taip pat ir su gaminimu gamtoje. “Gaminti gamtoje nėra sudėtinga, ypač kai toks didelis modernių grilių pasirinkimas. Žinoma, visai kas kita yra oldschool`inis gaminimas ant laužo, su kazanu [rytietiškas puodas, keptuvė su apvaliu dugnu – aut.past.]. Bet, kaip ir sakiau, su šiuolaikine įranga bet kas sugebės skaniai pasigaminti maisto gamtoje. Man džiugu, kad tautiečiai domisi ir vis daugiau išmano apie maisto ruošimą. Lietuvoje vis daugėja ūkininkų, tiekiančių aukštos kokybės mėsą.”, džiaugiasi pašnekovas.
![Neskanaus šašlyko nebūna, būna tik neteisngi pasirinkimai: virtuvės šefo patarimai, gaminantiems gamtoje](https://ps.stiprussprendimai.lt/img/cms/71754528_1435577666599329_6978325024155369472_n.jpg)
Pašnekovas pastebi, kad nors išvykos į gamtą su nakvyne nėra kažkas labai naujo, bet lietuviai yra ypatingai pamėgę šią pramogą. Neatsilieka ir pats Dmitrij, tik jis savo išvykas į kaimą paįvairina ne tik gamindamas, bet ir žvejodamas. Kartais žvejyboje praleidžia visą naktį ir juokiasi, kad jį ypatingai mėgsta uodai. Atsakingai į viską žiūrintis šefas visada stebi kokie orai yra numatomi ir atitinkamai renkasi aprangą bei priemones nuo uodų. Na, ir žinoma, išvykos į gamtą yra neatsiejamos nuo šašlyko kepimo! Klausiame Dmitrij, ar visi moka jį teisingai kepti? “Visi galvoja, jų receptas, bet dažnai žmogus tiesiog neturi su kuo palyginti ir yra įsitikinęs, kad jo turima informacija yra teisingiausia. Tas mokėjimas ar nemokejimas gaminti yra labai subjektyvus.”, pastebi pašnekovas. O kas nutinka, kad šašlykas nesigauna toks skanus kokio tikimės? “Dažniausiai mėsa yra tiesiog perkepama, netinkamai pasirenkamas marinatas. Pats baisiausias marinatas man – majonezas. Pats jo tikrai nesirinkčiau, juk yra paprastesnių ir sveikesnių marinavimo būdų.” Vis dėlto, profesionalas džiaugiasi, kad maitinimo srityje Lietuva yra labai pažengusi, turime daug stiprių, patyrusių šefų, o ir patys tautiečiai gali pasigirti išlavintu skoniu. Dmitrij pastebi, kad šiais laikais nebeliko sezoniškumo maisto produktų pasirinkime, tačiau vis labiau plinta sveika gyvensena: vis daugiau žmonių sportuoja, renkasi aktyvų gyvenimo būdą, o tai lemia ir mitybos įpročių pokyčius.“ Vis daugiau žmonių ieško ekologiškų produktų, atsisako mėsos, ko aš tikrai nedarysiu (juokiasi). Aš myliu mėsą. Na, o apskritai geras maistas gali nuteikti pozityviai visai dienai, tai yra atskira kultūra. Eidamas valgyti į gerą restoraną aš tikiuosi ne tik skanaus maisto, bet ir pailsėti, atsipalaiduoti.”,- sako virėjas.
Ypatingo šašlyko receptas - mūsų blog`o skaitytojams!
Pokalbį užbaigiame Dmitrij šašlyko receptu (be majonezo)! Anot pašnekovo, šašlykas yra gana nesudėtingas patiekalas. “Manau dauguma sutiks, kad šis paprastas receptas puikiai pavyks ir tiks savaitgalio išvykose.
Jums reikės:
- 1 kg kiaulienos sprandinės;
- 0,5 kg baltų/geltonų svogūnų;
- 1 citrinos (pagal skonį);
- Kaukazietiškų prieskonių mėsai;
- Druskos ir pipirų;
- Čili pipirų, mėgstantiems aštriau.
Rinkities tik šviežią mėsą, nesirinkite atšildytos mėsos, kadangi ji praranda drėgmę ir tampa sausenė.
Mėsą supjaustykite 3-5 cm storio kubeliais, sudėkite plonais griežinėliais pjaustytus svogūnus ir citrinas (gerai jas išspauskite, kad išbėgtų sultys), druską, pipirus, viską gerai išmaišykite. Pagal skonį pagardinkite mėgstamais mėsos prieskoniais. Marinuoti mėsą patartina mažiausiai 3 valandas, o geriausiai palikti marinuotis per naktį.
Na, o pats Dmitrij lauks jūsų visų savo restorane “Kokumi sushi”, esančiame Vilniuje, Žirmūnuose, Kareivių g. 11 B! O mes linkime Jums ir toliau mėgautis vasara, išvykomis ir skaniu maistu bei patiems netapti maistu uodams! Kad taip nenutiktų ir kad visos išvykos būtų sklandžios, kviečiame užsukti apsižvalgyti į ,,Getbex“ parduotuvę, kur rasite įvairių priemonių nuo uodų, nešiojamų viryklių ir kitos žygių įrangos. Iki kitų susitikimų!
Related posts
-
Kai miškus drebina elnių tuoktuvių garsai. Kęstutis Markevičius apie medžiotojo pareigas ir atsakingą požiūrį į gamtą
Posted in: Miške2024-06-04Sveikinamės po pertraukėlės ir kviečiame skaityti mūsų naujjį pasakojimą. Kadangi ruduo ne tik grybų, bet ir...Skaityti daugiau -
Veiksmais, o ne žodžiais. Getbex kolektyvas apie paramos rinkimą ir gabenimą Ukrainos savanoriams
.Skaityti daugiau -
Svarbiausias išgyvenimo rinkinys – įgytos žinios ir patirtis. Stovyklavimo entuziastas pasakoja apie išgyvenimą ekstremaliomis sąlygomis
Posted in: Miške2024-06-04Nepaisant lėto ir gana vėsaus pavasario, dauguma jau planuojame išvykas į gamtą. Deja, šiandieninės aktualijos...Skaityti daugiau -
Šauktiniai šauktiniams: kodėl neverta bijoti tarnybos ir kaip tinkamai jai pasiruošti
Posted in: Miške2024-06-04Sveikinamės su Jumis po pertraukos ir tikimės, kad žiema pernelyg nenuvargino. Šiame įraše pasidalinsime patarimais...Skaityti daugiau -
Renkamės medžioklinius batus: į ką atkreipti dėmesį ir kokiais kriterijais vadovautis?
Posted in: Miške2024-06-04Medžioklės ir lietingo oro sezonas įsibėgėja – metas išsirinkti batus, tinkamus įvairioms gamtos ir oro sąlygoms!...Skaityti daugiau
Leave a comment